5. syyskuuta 2012

Mahtava moussaka

Olen aina rakastanut kreikkalaista ruokaa ja ruokakulttuuria: lihaa, oliiviöljyä, kasvisten runsasta käyttöä, viinin lipittämistä ruoan kanssa... Lempiruokani on ehdottomasti moussaka, jossa yhdistyy kivasti jauheliha, kermainen valkokastike ja yrtit. Tajusin kuitenkin että olen aina vain syönyt moussakaa, en koskaan tehnyt sitä itse, joten se pääsi tietenkin heti to do-listalleni. Nyt se on kokeiltu ja hyväksi todettu. Ja melko hiilariköyhä, joten sopii hyvin myös karppaajille. Itse reseptistä annan kaiken kunnian Ahmijalle. Olen tosin viilannut reseptiä jonkin verran (niin kuin yleensä aina teen).

Vinkkinä voin kertoa että moussaka kannattaa tehdä melko korkeaan ja suht pieneen vuokaan, esim. keraamiseen pyöreään vuokaan. Vältä siis isoa lasagnevuokaa, sillä muuten moussakasta ei välttämättä tule tarpeeksi mehevää ja paksua. Moussaka kannattaa myös tehdä valmiiksi jo tunteja ennen tarjoilua, sillä muuten se ei ehdi vetäytyä ja jää vetiseksi.

Enjoy!

Kuvat: kermanvalkoista.blogspot.fi



 .
Moussaka (neljälle)

700 g munakoisoa
oliiviöljyä
merisuolaa
 
Jauhelihaseos
1 iso sipuli
400 g jauhelihaa (esim. lampaan)
oliiviöljyä paistamiseen
400 g tomaattimurskaa
hieman tomaattipyreetä
1 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
mustapippuria, suolaa
kuivattua basilikaa, meriamia, timjamia ja persiljaa
3 valkosipulin kynttä
0,5 dl punaviiniä
1 tl ruokosokeria

Kastike
3 dl täysmaitoa
1 dl juustoraastetta
2 kananmunaa

Viipaloi munakoisot pituudeltaan noin 1 cm viipaleiksi ja asettele leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle merisuolaa ja anna "itkettyä" n. 15 minuutin ajan. Kuivaa viipaleet sen jälkeen taputtelemalla niitä talouspaperilla. Laita uuni 200' C. Sivele viipaleet oliiviöljyllä ja laita uuniin 10 minuutiksi. Ota viipaleet uunista, käännä ne ja sivele toinen puoli oliiviöljyllä. Paista jälleen uunissa 10 minuuttia.

Cry baby

Silppua sipuli ja kuullota oliiviöljyssä pannulla. Lisää jauheliha kuumalle pannulle ja ruskista. Lisää silputtu tai puristettu valkosipuli ruskistuksen loppuvaiheessa.

Kun jauheliha on ruskistettu, lisää joukkoon tomaattimurska, tomaattipyree, mausteet ja sokeri, valkosipulin kynnet sekä punaviini. Muista maustaa reilusti! Hauduta ainakin 10 min.

Valmista kastike. Kiehauta maito kattilassa koko ajan sekoittaen. Lisää juustoraaste ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Lisää sitten kananmunat ja ota pois liedeltä kun kastike sakenee.

Kokoa moussaka laittamalla ensin uunivuoan tai -kulhon pohjalle munakoisoviipaleita. Kaada sen jälkeen päälle jauhelihaseosta sekä juustokastiketta. Toista sama kaksi kertaa eli niin, että lopulta saat kolme kerrosta kutakin ja päällimäiseksi juustokastiketta.

Kypsennnä 200'C uunissa noin 45 minuuttia. Anna moussakan vetäytyä mieluusti parikin tuntia. Parhaimmillaan se on tosin vasta seuraavana päivänä.

1 kommentti: